Afbeelding

Kozijnen schilderen

Als uw houten kozijnen dringend een opknapbeurt kunnen gebruiken, kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen of een professionele schilder in te schakelen. Met een frisse kleur verflaag zien uw kozijnen van hout er weer als nieuw uit. Het regelmatig schilderen van de kozijnen is daarom aanbevelenswaardig. Onderstaand stappenplan kunt u bij het schilderwerk als leidraad gebruiken. Schilderen kan een tijdrovende klus zijn en klusjes zoals het schuren van hout is niet altijd even leuk. Denkt u daarom na het lezen van dit artikel er alsnog aan om de klus uit te besteden, dan kunnen wij u hierbij helpen.
h2>De juiste voorbereiding

Vooraf u kunt beginnen met schilderen is een goede voorbereiding van essentieel belang. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Zorg dat u alle benodigdheden in huis heeft voordat u begint met het schilderen van uw houten kozijnen. Wat heeft u allemaal nodig om houten schilderwerk te kunnen bewerken?

  • Kwasten en lakrollers
  • Ammoniak, een doen en een spons
  • Stofborstel en schuurpapier
  • Afplaktape
  • Grondlak en lak

Begin met het schoonmaken van de houten kozijnen met warm water. U kunt dit het beste doen voordat u begint met schuren het hout, op deze manier voorkomt u dat u vuil in het hout schuurt. Vervolgens kunt u de kozijnen schuren. Als uw kozijnen in goede staat zijn kunt u het hout licht opschuren totdat het ruw is. Dit is een belangrijk gegeven bij het schilderwerk. Oneffenheden in het hout kunt u het beste wegwerken door het te plamuren. Om de kozijnen te ontvetten neemt u ze af met lauwwarm water met een scheut ammoniak. De randen van het raam of de deuromlijsting kunt u nu afplakken met afplaktape. U kunt nu beginnen met uw kozijnen in de grondverf te zetten.

Kiezen voor de juiste beits of verf

Voordat u begint met schilderen moet u een keuze maken voor de juiste beits of verf. Er zijn vele verschillende soorten op de markt, het is aan u welke type u wilt gebruiken. U kunt alvorens u uiteenzet met het schilderwerk kiezen uit de volgende typen:

  • Alkyd – verdunt met terpentine
  • Acrylaat – op waterbasis
  • Polyurethaan – deze wordt verwerkt met acylaatverf of alkydverf. Deze verflaag is slijtvaster.
  • High Solids – deze bevat meer vaste stof en is dus beter dekkend
  • Vernis – bevat een transparante laag die UV stralen en vocht tegenhoudt. Omdat deze verflaag erg licht is, is het makkelijk te reinigen.

Het aanbrengen van de verf

Begin allereerst met aanbrengen van een grondlak, dit doet u met een kwast op de kleine oppervlaktes (de randen van het kozijn) en een roller voor de grote oppervlaktes. U kunt het beste direct na het schilderen de tape verwijderen om te voorkomen dat de laag beschadigd. Zodra de grondlak goed droog is, brengt u opnieuw afplaktape aan. Voor het mooiste resultaat moet u het hout weer licht schuren en afstoffen. Schuren is van groot belang, want schuurt u niet voldoende, dan dekt de verf niet. Voordat u de verf aanbrengt moet u deze eerst goed roeren tot op de bodem, net zolang totdat de verf een egale massa is geworden. Door dit te doen krijgt u een mooie, egale verflaag.

Werk van binnen naar buiten

Schilder altijd eerst de binnenzijde van het raam en werk naar buiten. Het horizontale gedeelte van het raam schildert u als eerste, werk hierbij van onderen naar boven. Vervolgens schildert u de verticale stijlen van het houten kozijn. De kopse kanten van het kozijn verft u het beste met het raam bijna dicht. Als u dit gedaan heeft kunt u van beneden naar boven het hele kozijn verven. Maak altijd een ruime overlap voor de volgende baan verf en strijk deze zorgvuldig na om verdikking van de verf te voorkomen. Als u klaar bent met verven verwijder dan direct weer de afplaktape om te voorkomen dat de verf later meekomt.

Een schilder inschakelen

Wilt u toch liever een schilder inschakelen en het schilderen uitbesteden? Dat is begrijpelijk, want hout verdient een professionele aanpak en klusjes zoals schuren en schilderen zijn niet altijd even aangenaam. Een professionele schilder werkt vaak netjes en een stuk sneller, zodat het schilderwerk snel klaar is. Het bespaart u niet alleen tijd, maar ook de kwaliteit van het schilderwerk is vaak stukken beter. Via Schildersbedrijf A. van de Velde komt u direct in contact met een schilder bij u uit de buurt. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Wilt u een vrijblijvende offerte voor uw schilderwerk aanvragen? Vul ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.