Afbeelding

Het schilderen van keukenkastjes, doe het zelf!

Keukenkastjes verven hoeft geen dure en moeilijke opdracht te zijn. Een nieuw kleurtje en de meeste kastjes kunnen er weer jaren mee vooruit. Dit is vooral handig als u al een hele tijd bent uitgekeken op uw huidige keuken en even geen budget heeft voor een nieuwe. Het schilderen kan met verschillende soorten verf. Voorbeelden hiervan zijn: Acryl-verf, terpentine-verdunbare verf of een slijtvaste poly-urethaan verf. De volgende tips kunnen u met het schilderen helpen (in samenwerking met Schildersbedrijf Coqual).

Maak een geschikt plan voor uw keuken.

Beslis als eerste wat u met uw keuken wenst te doen. Wilt u misschien een latje aan de deur voor een andere uitstraling? Welke kleur wenst u te gebruiken voor uw keukenkastje? Voor de beslissing van een andere kleur, is het belangrijk om eerst rekening te houden met de lichtinval in uw keuken. Een donkere kleur kan soms erg dominant zijn. Zeker met weinig licht in uw keuken. Ook moet u een kleur nemen die echt bij u past. Naast de kleur moet u ook een keuze maken over welk soort verf gebruikt moet worden. Velen raden poly-urethaan verf aan, aangezien deze een goede slijtvaste verf is en tegelijkertijd in vele kleuren te verkrijgbaar of te mengen. Als laatste moet u beslissen welke grondverf u wenst. Deze grondverf (primer) zorgt voor een goede hechting en moet geschikt zijn voor de ondergrond, (kunststof, massief hout bijvoorbeeld.)

Schilderen van de grondverf.

  1. Om te beginnen moet u eerst de handvaten en andere dingen verwijderen. Hierdoor kunt u sneller doorwerken met schilderen en schuren.
  2. Reinig het deurtje (ondergrond) goed met een water/ammoniakoplossing. Een andere (minder agressief) reinigingsmiddel kan natuurlijk ook. Reinig de deurtjes eventueel meerdere malen, aangezien de ondergronden in de meeste keukens behoorlijk vet zijn.
  3. Was uw keukenkastje zorgvuldig na met schoon water, zodat er geen schoonmaakmiddel achter blijft.
  4. Scheur de keukenkastjes voorzichtig met droog of nat schuurpapier. (droog geeft meer stof dan het natte). Bijvoorkeur kunt u het beste een schuurkorrel van 220 of 280 gebruiken. Bij grovere korrels komen er sneller krassen in de ondergrond. Was het stof eraf en laat het drogen.
  5. Breng na voldoende droging de primer aan. Zorg ervoor dat u het vol aanbrengt en gelijkmatig verdeeld. Haal bij een lakroller het rollertje niet van het onderdeel, maar rol hem rustig en luchtig door.
  6. Plamuur eventueel de oneffenheden, kieren en naden af met acrylaatkit. Bij een geprofileerde ondergrond is het verstandiger om acrylaatkit in te wassen/wrijven/deppen.
  7. Werk de geplamuurde delen nogmaals af met grondverf.
  8. Schilder tweemaal de deurtjes in de gekozen verfkleur. Schuur tussen iedere schilderbeurt de ondergrond/verf weer licht op voor een goede hechting en maak het stofvrij.

Hou rekening met de volgende delen:

  1. De moeilijke bereikbare en dieperliggende of geprofileerde delen.
  2. Dan (opliggende) de vlakken.
  3. De randen en kanten.
  4. De horizontale delen.
  5. Tot slot de verticale delen.

 

Copyright: Verf voor Iedereen